Theemuts

04-12-2014 17:15

 

         

Nodig:

- Wol in 2 kleuren

- Haaknaald (no. 3)

- Schaar

- Geduld

 

Stap 1

Haak 82 lossen met kleur 1.


Stap 2

Haak in de 3e steek vanaf de haaknaald 2 stokjes. Sla dan 2 steken over. Haak 3 stokjes. Herhaal dit tot het eind. Hecht af.

Je hebt nu 27 groepjes van stokjes.
 

Stap 3

Hecht kleur 2 aan met een halve vaste in de laatste ruimte tussen de steken van het 1e groepje. Haak dan 3 stokjes in de volgende ruimte. Herhaal dit voor 12 groepjes. Hecht af.

Hecht kleur 2 aan in de volgende ruimte. Haak 3 lossen (telt als 1 stokje) en dan 2 stokjes in dezelfde ruimte.

Haak 3 stokjes in de volgende ruimte en herhaal dit tot het eind. Haak 1 stokje in de laatste ruimte. Hecht af.
 

Stap 4

Hecht kleur 1 aan met een halve vaste in de 1e ruimte tussen de steken. Haak 3 lossen (telt als 1 stokje) en dan 2 stokjes in dezelfde ruimte. Herhaal dit voor de volgende 12 groepjes. Haak 1 stokje in de laatste ruimte. Hecht af.

Hecht kleur 1 aan in de 1e ruimte van het volgende stokje. Haak 3 lossen. Haak 3 stokjes in de volgende ruimte. Herhaal voor de volgende 12 groepjes. Hecht af.
 

Stap 5,6,7,8,9,10,11

Herhaal stap 3 en 4 met afwisselend kleur 2 en 1,  tot je in totaal 11 rijen hebt. De rij van lossen telt als rij 1. Je eindigd met kleur 2.

 

Stap 12

Herhaal het patroon voor de volgende rij met kleur 1, maar haak gewoon de hele rij. Beide kanten komen nu aan elkaar vast te zitten. Hecht aan het eind af.

 

Stap 13

Herhaal het patroon met kleur 2 zoals bij stap 6, maar haak in het midden 2 stokjes. Ga daarna verder volgens patroon. Hecht af.

 

Stap 14

Hecht kleur 1 aan met een halve vaste in de laatste steek van het 1e groepje. Haak 3 lossen. Haak 3 stokjes in de volgende ruimte. Herhaal dit voor 11 rijen. Haak dan 2 stokjes in de volgende 2 ruimtes. Haak 3 stokjes in de volgende ruimte en herhaal dit tot het eind. Maak een halve vaste in de 3e steek van de ketting aan de andere kant. Je hebt nu een cirkel. Hecht af.

 

Stap 15

Hecht kleur 2 aan in de 1e ruimte. Haak 3 lossen en 1 stokje in dezelfde ruimte. Haak 3 stokjes in de volgende ruimte en herhaal dit voor 10 groepjes. Haak dan 2 stokjes in de volgende 3 ruimtes. Haak dan 3 stokjes in de volgende ruimte en herhaal dit tot de laatste ruimte. Maak 2 stokjes in de laatste ruimte. Maak een halve vaste in de 3e steek van de 1e ketting. Hecht af.

 

Stap 16

Hecht kleur 1 aan met een halve vaste aan de achterkant. Haak 3 lossen en 1 stokje. Haak 2 stokjes in de volgende ruimte en dan 3 stokjes in de volgende ruimte. Herhaal deze afwisseling van 2 en 3 stokjes nog 5x. Haak 2 stokjes in de volgende ruimte. Haak 2 stokjes in de volgende ruimte en haak 3 stokjes in de volgende ruimte. Herhaal deze afwisseling van 2 en 3 stokjes tot de laatste ruimte. Haak 2 stokjes in de laatste ruimte. Maak een halve vaste aan de ketting van 3. Hecht af.

 

Stap 17

Hecht kleur 2 aan in de ruimte tussen de laatste 2 stokjes van de vorige rij. Haak 3 lossen en 1 stokje. Haak 2 stokjes in de volgende ruimte en herhaal dit tot het eind. Maak een halve vaste aan de ketting van 3. Hecht af.

 

Stap 18

Hecht kleur 1 aan in de ruimte tussen 2 stokjes direct boven de ruimte voor het handvat. Haak 3 lossen en dan 1 stokje. Haak in de volgende ruimte 2 stokjes en dan 3 stokjes in de volgende ruimte. Sla 1 ruimte over en haak dan 3 stokjes in de volgende ruimte. Herhaal dit tot de laatste ruimte. Haak 2 stokjes in de laatste ruimte. Maak een halve vaste aan de ketting van 3. Hecht af.

 

Stap 19

Hecht kleur 2 aan. Haak 3 lossen (telt als 1 stokje) en dan 1 stokje. Haak 2 stokjes in elke ruimte en herhaal dit tot het eind. Maak een halve vaste aan de ketting van 3. Hecht af.

 

Stap 20

Hecht kleur 1 aan. Haak 3 lossen (telt als 1 stokje). Haak 1 stokje in elke ruimte tot het eind. Maak een halve vaste aan de ketting van 3. Hecht af.

 

Stap 21

Hecht kleur 2 aan. Haak 3 lossen (telt als 1 stokje). Haak 1 stokje in elke 2e ruimte. Maak een halve vaste  aan de ketting van 3. Hecht af met een lange draad.

 

Stap 22

Vlecht de lange draad van stap 21 door de steken en trek aan. Hecht af.

 

Stap 23

Hecht alle losse draden af.

 

Stap 24

Zet bovenop een bloemetje (zie eerder haakproject) of een pomponnetje.

 

Nu is je theemuts klaar!


 

Bron: aangepast patroon uit het boek 'Vintage thuis' van Tif Russell en Rachelle Blondel.